Obliczanie ilości jedzenia na wesele

Jak obliczyć ile jedzenia potrzeba na wesele?

Podczas wybierania menu na przyjęcie weselne pod uwagę bierze się przede wszystkim to, jakie dania będą serwowane gościom. W końcu to naturalne, że parze młodej zależy na tym, aby potrawy oraz desery wszystkim smakowały. Jednak warto również zastanowić się nad tym, ile właściwie jedzenia będzie potrzebne na stołach, by przypadkiem czegoś nie zabrakło. Aby menu na weselu było wystarczające, warto uwzględnić kilka czynników.

 

Podczas wybierania menu na przyjęcie weselne pod uwagę bierze się przede wszystkim to, jakie dania będą serwowane gościom. W końcu to naturalne, że parze młodej zależy na tym, aby potrawy oraz desery wszystkim smakowały. Jednak warto również zastanowić się nad tym, ile właściwie jedzenia będzie potrzebne na stołach, by przypadkiem czegoś nie zabrakło. Aby menu na weselu było wystarczające, warto uwzględnić kilka czynników.

Ile jedzenia na wesele? Zależy od liczby gości i czasu trwania przyjęcia

Weselne menu składa się z wielu pysznych potraw. Chociaż znajdą się tu desery, ciasta, owoce i inne zakąski, to jednak najważniejsze jest zastanowienie się nad ilością dania głównego oraz dań na ciepło. To, ile jedzenia powinno być na przyjęciu weselnym, uzależnione jest przede wszystkim od liczby gości oraz czasu trwania uroczystości. Dlatego na początku dobrze jest określić zarówno, ilu osób spodziewasz się na swoim weselu, jak i na ile godzin planujesz imprezę. Przy przyjęciu, które przewiduje się na około 6 czy 7 godzin, spokojnie wystarczą 2 ciepłe dania, jednak, jeśli planujesz zabawę do białego rana, potrzebnych będzie 4 lub 5 posiłków. Natomiast jeżeli chodzi o obiad, na osobę liczy się 1 talerz zupy, 2 porcje mięsa oraz ok. 200 g ziemniaków.

Gorące dania – ile i w jakim odstępie czasowym je podawać?

Ilość serwowanego jedzenia podczas wesela przede wszystkim powinna być ustalana indywidualnie z każdą parą młodą, uwzględniając jej preferencje i potrzeby. W zależności od liczby gości oraz czasu trwania przyjęcia szacuje się, że ogólnie wszystkich gorących dań powinno być od 3 do 4. Ponadto najlepiej, aby były podawane między kilkugodzinnymi odstępami tak, żeby goście nabrali apetytu po zabawach na parkiecie.

Jedzenie na weselu – lepiej więcej niż mniej

Na przyjęciu weselnym najistotniejsze jest to, aby jedzenia wystarczyło dla gości i by każda osoba miała możliwość skosztowania wszystkich potraw. Dlatego lepiej zamówić więcej jedzenia niż potem martwić się, że czegoś okazało się za mało. Nadwyżkę potraw po weselu możesz zapakować i zabrać do domu lub rozdać gościom, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.

0
Feed

Zostaw komentarz